Op het moment dat een kind staande het huwelijk van partijen wordt geboren, oefenen beide ouders gezamenlijk het gezag uit over de minderjarige. Het hebben van gezag betekent niet alleen dat de ouder de minderjarige moet verzorgen en opvoeden, maar ook dat de ouder beslissingen moeten kunnen nemen over hem. Zo moeten ouders die gezamenlijk gezag hebben over de minderjarige samen beslissingen nemen over (o.a.) naar welke school de minderjarige gaat, toestemming geven voor de aanvraag van een paspoort en het aangaan van medische behandelingen. Gezag is dus een veelomvattend begrip wat veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt.
Op het moment dat staande een relatie – dus geen huwelijk – een kind wordt geboren, oefent de moeder rechtstreeks het eenhoofdig gezag uit over de minderjarige. In de praktijk kwam het vaak voor dat ouders die een affectieve relatie hebben het gezag ongeregeld lieten. Dit kon in de toekomst zorgen voor problemen. Als bijvoorbeeld de ouder die het eenhoofdig gezag over de minderjarige uitoefent komt te overlijden, ontstaat er namelijk een gezagsvacuüm. Deze situatie is erg onwenselijk voor de minderjarige. Om dit soort situaties te voorkomen geldt sinds 1 januari 2023 dat de ouder die de minderjarige heeft erkend rechtstreeks het gezamenlijk gezag verkrijgt over het kind. Als het kind is erkend vóór 1 januari 2023 dient het gezamenlijk gezag wel geregeld te worden.
Uiteraard zijn er situaties denkbaar waarin het uitoefenen van gezamenlijk gezag erg onwerkbaar is voor één van de ouders. Indien u verandering wil brengen aan een dergelijke situatie kunt u een procedure starten bij de rechtbank om het gezamenlijk gezag te wijzigen naar het eenhoofdig gezag. De criteria hiervoor zijn wel strikt. Indien u de haalbaarheid van uw verzoek wil bespreken, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.
mr. G. Koyak