Getrouwd in Turkije en scheiden in Nederland?

Getrouwd in Turkije en scheiden in Nederland?

Het komt vaak voor dat partijen in Turkije zijn gehuwd. 1 Dit kan bijvoorbeeld omdat partijen destijds gevestigd waren in Turkije of puur omdat de voorkeur van partijen daarnaar is uitgegaan. Het kan zo zijn dat partijen later besluiten om zich in Nederland van elkaar te scheiden. Dit is mogelijk. Hiervoor is het enkel noodzakelijk dat het huwelijk in Nederland is ingeschreven. Op het moment dat het huwelijk is ingeschreven in Nederland kunnen partijen er dus voor kiezen om de echtscheidingsprocedure in Nederland te starten.

Nadat de scheiding in Nederland rond is, kunnen partijen – indien gewenst – de echtscheidingsbeschikking in Turkije registreren. Hiervoor is het niet nodig dat partijen naar Turkije afreizen. Wel is het noodzakelijk dat beide partijen hiermee akkoord zijn. Mocht instemming van een van de partners ontbreken, dan dient de partner die de scheiding in Turkije wenst een erkenningsprocedure (tanıma ve tenfiz davasi) te starten in Turkije.

Let op: Dat u gaat scheiden in Nederland terwijl u in Turkije bent gehuwd, betekent niet per definitie dat het Nederlands recht van toepassing is op uw huwelijksvermogensregime. Heeft u hulp nodig bij de registratie van uw echtscheiding of mocht u vragen hebben over het toepasselijk recht in uw situatie, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.

mr. G. Koyak

Onder een ‘huwelijk’ wordt in deze blog bedoeld: het sluiten van het huwelijk ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente.


Wilt u juridisch advies of
een afspraak maken?

Plan het dan direct in door op de onderstaande knop te klikken.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam